4 saveta za tvoje buduće fotografisanje u foto studiju. Svi primeri su nastali ih ličnog iskustva, studiranja fotografije i višegodišnjih neuspeha.

Napisao sam drugi tekst na temu oblačenja za fotografisanje napolju.

Sve fotografije koje vidiš su moje 🧨

1) Iskoristi priliku da izgledaš najbolje

Pošto je sve podređeno tebi, fotografisanje u foto studiju je prilika da izgledaš najbolje!

To znači da sva odeća koja poneseš treba da bude čista i uredna. Obrati pažnju na ličnu higijenu. Pošto je fokus samo usmeren ka tebi, sve što je u tom kadru ti biraš kako će da izgleda. I sve se jasno vidi, stoga obrati pažnju na detalje, ja ću ti pomoći tokom fotografisanja i skrenuti pažnju na potencijalne probleme.

Ako dolaziš da fotografišemo tvoj portret, da se istakne tvoje lice, odeća neka bude bez svedena, bez puno detalja. Dakle bez printova, jarkih boja i slično.

Formalna odeća odlično stoji na ovim svedenim belim, sivim ili crnim pozadinama

Sada je savršena prilika da obučeš čak i nešto što nosiš samo za “posebne prilike”

2) Ako nisi u dobroj fizičkoj formi, nosi duge rukave

Ako je ozbiljan poslovni portret, za tvoj CV, LinkedIn ili poslovni intervju za novine gde pomovišeš svoju koporaciju i njene vrednosti, generalno treba da obučeš duge rukave.

Kratki rukavi odvlače pažnju od lica, na tvoje ruke. Ako ne želiš da ih naglasiš nosi duge rukave.

3) Izbegni širok izrez majice

Loše rešenj, jedino ova fotografija nije moja 🙂

Široki izrezi na vratu, bilo to majica / duks / džemper privlače pažnju na kožu i odvlače od lica. Time što skreću pažnju, dodaju dodaju vizuelno na “težini” u donjem delu kadra, te širok izrez vizelno dodaje kilograme.
Obična majica, rol kragna ili V izrez daju znatno prijatniji izgled.

4) Studio je veštačko okruženje

Foto studio je radni prostor fotografa. Zamisli je kao radionicu u kojoj ne znaš sta svi ti alati rade, ali je sve podređeno tebi. To ume pomalo da bude neobično iskustvo … svetla i blicevi su usmereni na tebe i stalno blicaju, ja ih stalno pomeram i korigujem, govorim ti kako da poziraš …

View this post on Instagram

A post shared by Milan Stojanović fotograf (@milans.photo)

Ovo ti pišem jer ako se prvi put fotografišeš, možeš malo biti iznenađen svime time. Trudim se da bude opuštena atmosfera, takav sam po prirodi. Možeš izabrati muziku koju želiš da pustim, povedi nekoga ako ćeš se osećati bolje, samo imaj na umu da je fotografisanje u foto studiju pomalo neobično iskustvo za tih razloga.


Ako ti je potreban fotograf, stalno sam na relaciji Novi Sad – Beograd. Moje radove, usluge koje nudim i cene možeš naći lako na sajtu.